📊 آمارهای رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزشِ پزشکی نشان می‌دهد که ۳۳ تا ۳۹٫۳ درصد مرگ‌و‌میرها در کشور ناشی از بیماری‌های قلبی-عروقی است. بر اساس این گزارش، روزانه ۳۰۰ نفر در کشور بر اثر عوارض قلبی فوت می‌کنند و این در حالی است که شیوه زندگی و نوع تغذیه مردم، ریسک بروز این بیماری را به حداکثر رسانده است. بیماری‌های قلبی-عروقی اولین علت مرگ با ۳۹٫۳ درصد کل موارد مرگ‌هاست(۱). جالب توجه است که تصادفات جاده‌ای، سومین عامل مرگ‌و‌میر در ایران است(۲). این یعنی به احتمال زیاد بشقاب غذای شما، کشنده‌تر از ماشینی است که سوار می‌شوید!

📄 در یک مقاله مروری(۳)، با بررسی چندین کارآزمایی بالینی و مطالعهٔ مشاهده‌ای، مشخص شد که رژیمی گیاه‌پایه (https://t.me/nutritionfactsfarsi/26):

✅ احتمال خطر مرگِ ناشی از بیماری‌های قلبی-عروقی را تا ۴۰ درصد کاهش می‌دهد.

✅ احتمال بروز بیماری عروق کرونری را تا ۴۰ درصد کاهش می‌دهد.

✅ در ۹۱ درصد بیماران، شریان‌های بسته شده را به‌طور کامل یا تا حدی باز می‌کند.

✅ احتمال ابتلا به فشارخون را تا ۳۴ درصد کاهش می‌دهد.

✅ در مقایسه با رژیم‌های غیرگیاهخواری، با ۲۹ میلی‌گرم در دسی‌لیتر کلسترولِ کلِ کمتر و ۲۳ میلی‌گرم در دسی‌لیتر کلسترول ال‌دی‌ال کمتر، مرتبط است.

📄 براساس مقاله‌ای (https://t.me/iranveg/1098) که پژوهشگران دانشگاه آکسفورد منتشر کرده‌اند، یک رژیم معمول همه‌چیزخوارانه تا سال ۲۰۵۰ باعث ۸ میلیون مرگ بیشتر نسبت به رژیم وگن خواهد شد که نزدیک به سالانه ۱۰۰۰ مرگ به‌ازای یک میلیون نفر است(۴).

 

منابع:
۱. سلامت نیوز (http://www.salamatnews.com/news/226063/%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B1%DA%A9%D9%88%D8%B1%D8%AF%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D8%B1%DA%AF-%D9%82%D9%84%D8%A8%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-2)
۲. خبرگزاری مهر (https://www.mehrnews.com/news/4205606/%DB%B1%DB%B0-%D8%B9%D9%84%D8%AA-%D9%85%D8%B1%DA%AF-%D9%88-%D9%85%DB%8C%D8%B1-%D8%B2%D9%88%D8%AF%D8%B1%D8%B3-%D8%AF%D8%B1-%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B3%D9%87%D9%85-%D8%A2%D9%84%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D9%85%D8%B1-%D9%88-%D8%AF%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%AA)
۳. کمیته پزشکان برای پزشکی مسئولانه (https://www.pcrm.org/nbBlog/cdc-should-prescribe-plant-based-diet-for-middle-aged-hearts)
۴. Springmann M, Godfray HCJ, Rayner M, Scarborough P. Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change (https://doi.org/10.1073/pnas.1523119113). Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2016;113(15):4146-4151.