محتمل است که افزایش برآورد شده در تولید و مصرف فرآوردههای حیوانی فشار مضاعفی بر منابع جهانی آب شیرین وارد کند. اندازه و ویژگیهای ردپای آب بین انواع [فرآوردههای] حیوانی و سامانههای تولید متفاوت است.
http://i66.tinypic.com/acx18n.png
ردپای آبِ گوشت گاوِ پرواری (۱۵۴۰۰ مترمکعب در هر تن به عنوان یک میانگین جهانی) بسیار بیشتر از ردپای گوشتِ گوسفند (۱۰۴۰۰ مترمکعب در هر تن)، گوشت خوک (۶۰۰۰ مترمکعب در هر تن)، گوشت بز (۵۵۰۰ مترمکعب در هر تن)، یا گوشت مرغ (https://t.me/nutritionfactsfarsi/12)(4300 متر مکعب در هر تن) است. متوسط ردپای جهانی تخممرغ (https://t.me/nutritionfactsfarsi/21) 3300 مترمکعب در هر تن است، درحالیکه ردپای آبِ شیر گاو به ۱۰۰۰ مترمکعب در هر تن میرسد.
بهازای هر تن فرآورده، فرآوردههای حیوانی بهطور کلی ردپای آبِ بیشتری از محصولات زراعی دارند. وقتی به ردپای آب بهازای هر کالری مینگریم هم همین امر صادق است. متوسط ردپای آب در هر کالری برای گوشتِ گاو بیست برابر بیشتر از غلات و ریشههای نشاستهای است. هنگامی که به نیازهای آبی برای پروتئین نگاه میکنیم، مشخص میشود که ردپای آب بهازای هر گرم پروتئین برای شیر، تخممرغ (https://t.me/iranveg/1625) و گوشتِ مرغ، حدود ۱٫۵ برابر از حبوبات بیشتر است. ردپای آبِ گوشت گاو بهازای هر گرم پروتئین ۶ برابر بیشتر از حبوبات است. در مورد چربی، کره ردپای آبِ نسبتا کمی بهازای هر گرم چربی دارد، حتی کمتر از محصولات زراعیِ روغنی. با این حال همهٔ فرآوردههای حیوانی دیگر بهازای هر گرم چربی در مقایسه با محصولات زراعی روغنی ردپای آب بزرگتری دارند. از لحاظ منابع آب شیرین، دریافت کالریها، پروتئین و چربی، از طریق فرآوردههای زراعی بهجای فرآوردههای حیوانی (https://t.me/VEGMedia/66) کارآمدتر (https://t.me/VEGReferences/158) است.
منبع:
شبکهٔ ردپای آب
(http://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/)
پینوشت: هر مترمکعب برابر است با ۱۰۰۰ لیتر، یعنی ۲۰۰۰ بطریِ آبمعدنی کوچک.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی پیوند بشقاب غذایتان و مصرف آب، پستهای زیر را ببینید:
مقایسهٔ میزان آب مصرفی یک فرد همهچیزخوار و وجترین (https://t.me/VEGReferences/167)، مقایسهٔ میزان آب مصرفی رژیمهای غذایی مختلف (https://t.me/iranveg/1402)، ضرورت تغییر الگوهای غذایی برای مقابله با کمآبی (https://t.me/iranveg/1668) و مشاهدهٔ پوستر مقایسهٔ آب مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم از هر مادهٔ غذایی. (https://t.me/iranveg/1359)
Friday, 16 April , 2021